Loos alarm

17 december 2024 - Underberg, Zuid-Afrika

Maandag 16 december.

Na een onstuimige nacht met storm en onweer gingen we 4:30 uur richting kijkhut voor een observering van de Gieren. Eerst alle voorbereidingen getroffen en daarna op de draaistoelen met een beker Hollandse koffie want we hadden een pak DE, koffiefilters en filter meegesmokkeld vanuit Nederland. De jongens vertrouwden het eerst niet maar waren dolenthousiast over het resultaat. Het weer werkte niet echt mee want na 3 uur hadden we slechts een vijftal Gieren over zien vliegen. Er hing veel laaghangende bewolking en de temperatuur viel ook tegen.

Yellow-Billed Kite                                                          Jackal Buzzard

Cape Vultures hebben thermiek nodig om op grote hoogte te komen om vervolgens lange afstanden af te kunnen leggen naar de voerplekken. De Bearded Vultures zien van grote hoogte restanten van kadavers op de grond en hebben goed zicht nodig. Beide ingrediënten waren vandaag niet aanwezig zodat we aan het eind van de morgen de vloerplek zijn gaan opruimen en de kijkhut aan een flinke schoonmaakbeurt hebben onderworpen.

African-Quail Finch

Op de terugweg  doorgereden naar Underberg om boodschappen te gaan doen want onze voorraad was aardig op. Het was niet het beste moment, de stad puilde uit van de mensen en er was nauwelijks een parkeerplekje te vinden. Vandaag was het een nationale feestdag ter ere van de afschaffing van de Apartheid met door het hele land feestelijkheden en iedereen heeft vrij, behalve dan het winkelpersoneel natuurlijk want het is ook de dag van de mega-omzet.

Thuis snel een bakje koffie en een broodje genomen want we moesten op weg om een dode koe op te halen. Het beeste lag op een afgelegen plaatst maar met de overdrive van de pickup konden we toch met de kar bij haar komen en de lier op de kar had geen enkele moeite om haar binnen te takelen. Daarna naar de kijkhut gereden om het arme dier te droppen. Bij thuiskomst alle spullen ontsmet en onze handschoenen uitgewassen in een ruim sopje want je weet nooit wat de koe onder de leden heeft gehad.

Red-Throated Longclaw

Het dreigde al de hele dag te gaan regenen maar behalve een bui tijdens het reinigen van de voerplek was het droog gebleven.

Een kwartiertje nadat we thuis waren ging het wel los, stevige regenbuien en een oorverdovend onweer, tot nu toe zijn de weergoden met ons want behalve vanmorgen is alle nattigheid om ons heen gevallen.

Dinsdag 17 december.

Na een kort nachtje, niet omdat we vroeg op moesten maar omdat Mali dezelfde hobby heeft als wij. Hij wilde graag meer weten over GIS, Geografisch Informatie Systeem, en wat de mogelijkheden allemaal waren. Dan is een avond snel gevuld en om 23:00 uur waren we nog steeds niet uitgepraat maar was het wel tijd om naar bed te gaan.

Vandaag stond de tweede bergtocht bij Chris op het programma en om 7:15 uur zaten we in de auto op weg naar de Gosh-Trail. De klauterpartij was wel korter dan vorige week maar deze keer moesten we wel 2 bergen beklimmen.  Vier uur later hadden we 2 cameravallen vernieuwd en onderweg weer een aantal bijzondere soorten gespot.

Op en neer                Ballonnetjes              Gesprek op hoog niveau

Thuis moesten we nog wat schoonmaakwerkzaamheden verrichten de Pickup en de kar meurden vreselijk naar de dode koe van gisteren. De slang uitgerold en met heel veel water en ontsmettingsmiddel beide voertuigen een goede beurt gegeven. Intussen lagen ook onze handschoenen in de zon te drogen zodat we bij de volgende melding weer fris op weg kunnen.

Soppen

Net toen we dachten dat we een rustige middag zouden hebben kregen we een melding dat de Gier die we vorige week hadden losgelaten geen actie meer vertoonde want de zender gaf al ruim een dag ongeveer dezelfde locatie door. Dat kon 2 dingen betekenen, of hij was de zender verloren of hij was dood.

Southern-Bald Ibis                                                    Mokking-Clif Chat

Met zijn vijven in de auto en op weg naar de plek des onheils. Omdat we via GPS wisten waar hij zich moest bevinden daar met zijn allen heen. Na een kwartiertje kwamen we over een heuvel en daar keek hij ons aan zo van wat komen jullie hier doen.  Hij was springlevend en ook zijn rugzakje had hij nog keurig om, loos alarm dus. Op de terugweg moesten we nog even bij de kijkhut langs of alles in orde was omdat er morgen een groep langs zal komen.

Bij het hek nog een uur op zijn Afrikaans vergaderd over wel of geen slot op het hek want wederom was het cijferslot vernield. Uiteindelijk toen we al lang thuis waren is door het hoofdbestuur besloten het hek maar niet van een nieuw slot te voorzien, wordt vervolgd!

Red-Chested Cuckoo                                           Cape White-Eye

We hadden gisteren in de Super besloten de jongens vandaag hutspot voor te schotelen en zelfs Winders die niets van aardappelen moet weten heeft lekker mee zitten smikkelen dus wederom complimenten voor de kok.

Donderdag gaan we naar het buitenland en moeten de paspoorten mee. Wij weten niet of we op tijd thuis zijn voor het verslag en de foto’s maar we gaan er alles aan doen om het toch te plaatsen. Zo niet dan kunnen jullie altijd een keer door foto’s en video’s bladeren.

Fijne dagen en hopelijk tot donderdag.

Martin en Jan Fokke

1. Anneloes:
    17 december 2024
    Ze knijpen vast in hun handen daar met 2 zulke harde werkers! Naast het werken, blijven genieten!! We blijven jullie volgen!
    Liefs uit Zuidoostbeemster
  2. GJ Kroonenberg:
    18 december 2024
    Bij de Hutspot toch wel een HEMA worst? Wederom heerlijk verhaal…
    Groet Maartje&GJ
  3. Klaske kootstra:
    18 december 2024
    Het blijft mij verbazen,de verhalen en prachtige foto’s van alle gebeurtenissen!🙏👍🙋‍♀️
  4. Klaske Jonker:
    18 december 2024
    Weer twee dagen hard gewerkt , en dan nog tijd gevonden om een heel mooi verslag met foto’s te maken. Vind dat 👍
  5. Janos:
    18 december 2024
    Jullie maken er wel hele dagen van. Vroeg op en laat naar bed. Maar goed dat jullie conditie uitstekend is. Weer mooi verhaal en bijgevoegde foto's
  6. Wijbe de vries:
    19 december 2024
    Mooi verhaal weer,jullie moeten na afloop n boek schrijven over jullie belevenissen, succ7 olletwabeiden.